اینفوگرافیک حفظ امنیت و حریمخصوصی کودکان در شبکههای اجتماعی / شمیم بلاگ : با توجه به اینکه اینترنت و شبکههای اجتماعی یا مجازی علاوه بر اینکه فواید منحصرفردی در یادگیری یا آموزشکودکان و امکان دسترسیهای مختلف و آسانی را پدیدآورده است ، ولی مراقبت از کودکان توسط والدین در فضایمجازی نکته قابلتوجهی است.
استفاده از نرمافزارها و اپلیکیشنهای کنترل امنیت و حریمخصوصی یا فیلترینگ و مانیتورینگ برای کودکان ، بررسی دائمی و مداوم حسابهایخصوصی و شبکههای اجتماعی ، توجه به نوع ارسالتصاویر ، فیلمها و اشتراکگذاریها ، قراردادن لپتاپ ، رایانهرومیزی و حتی گوشیهایهوشمند با اجازه یا همراهی والدین و ممنوعیت استفاده در اتاقخصوصی تا حدودی میتواند سلامت روحی و روانی کودک را تضمیین نماید.
قبلاز انجام اینموارد چقدر خوب است خود والدین هم اطلاعاتکافی از اینترنت و شبکههای اجتماعی و همچنین فرهنگ استفاده آنها را یادبگیرند تا بتوانند با آموزشهای مناسب ، کودکان خود را برای استفاده از این شبکهها آمادهسازند.
موردی دیگر که جادارد در اینجا مطرح شود و برای کودکان و بزرگسالان مهم است شبکههای اجتماعی داخلی است. تجهیز و تامین بودجه و تسهیلات برای شبکههای اجتماعی یا پیامرسانهای ایرانی همانند سروش ، آیگپ و نظیر آنها که میتواند کنترلصحیح بر تبادلاتآزاد اطلاعات داشته باشد از موارد بسیار مهمی میباشد که مسئولین محترم باید به آن توجه داشته باشند .
شبکهای همچون تلگرام (Telegram) که چند سالی است ایرانیها به سمت آن کوچ کردهاند و از امکاناتی که هرچند وقت یکبار ، بروز و آپدیت میشود استفاده میکنند و کمک بزرگی برای راهاندازی کسبوکارهایاینترنتی و تبادلاطلاعات قرارداده است ولی هیچ کنترلی از طرف مسئولین و متولیان امر برای موارد مخرب آن نظیر شایعات ، توهینها ، فروشکالاهای قاچاق ، کانالهای غیراخلاقی ، فروش مواد مخدر و ... انجام نپذیرفته است.
زمانی که همه مردم از پیامرسانها استفاده نمیکردند و نسخههای موبایلی آن به راحتی در دسترس نبود ، مسنجرهایی همچون یاهو (yahoo.com) وجود داشت که امکاناتی شاید بیشتر در زمان خودش ، نسبت به این پیامرسانهای امروزی را دارا بود. ولی به مرور زمان این پیامرسان یا مسنجر راهی شد برای فساد اخلاقی و کلاهبرداری و همچنین به دلیل نداشتن امکانات بروزتر باعث ریزش شدید مخاطبینخود شد. با گذشتزمان طرفداران فضاهایمجازی بیشتر از لاین (Line) ، وایبر و ویچت استفاده میکردند.
حتی تلگرام (Telegram) هنوز امکانات قابلتوجهی نداشت و فقط نسخه دسکتاپی آنمورد استفاده قرار میگرفت که بیشتر برای جابجایی اطلاعات تصویری مناسبتر بود و عرض چند سال با آپدیتهای مختلف و رونمایی نسخهکامل موبایلی در ایران به شهرت فراوانی رسید.
حال با توجه به این توضیحات میتوان نتیجه گرفت که اولا باید به بزرگسالان و والدین ، فرهنگ استفاده از اینترنت و شبکههای اجتماعی را آموزش دهیم تا آنها بتوانند روش صحیح کنترل بر کودکان و نوجوانان و حتی جوانان خود را داشته باشند. امیدواریم دولت و مسئولین محترم و متولیان این امر توجه ویژهای به راهاندازی پیامرسانهای مختلف داخلی با امکاناتویژه و منحصرفرد و تکیه به تفکر ایرانی و توجه به همت جوانان این مرزوبوم را داشته باشند و به جای نسخههای شبیهسازی شده از پیامرسانهای مختلف ، خودمان مولف و پایهگذار تفکرهای نو در زمینه ارتباطات باشیم و این امر غیرممکن نیست. ما میتوانیم.